Text: Karin Martínková
Fotografie: Štěpán Bajt a Lenka Přečková
Letošní Noc vědců byla pro naši univerzitu mimořádná, a to
nejen proto, že se soustředěným úsilím všech univerzitních součástí podařilo vytvořit
atraktivní programovou nabídku, ke které se naše Obchodně podnikatelská fakulta
v Karviné přidala samostatným programem ve svém sídle, ale také počtem
návštěvníků, který nabídnutá představení vědy „naživo“ zlákal k návštěvě. Zájem
cca 1700 účastníků, kteří univerzitní program navštívili fyzicky (dalších více
než 6500 zhlédnutí mělo online video) na jednu stranu organizátory velmi
potěšil, na stranu druhou napjal některé univerzitní kapacity k prasknutí.
Přestože podle zpětných vazeb, poskytnutých prostřednictvím vyplněných
dotazníků, tento fakt naprosté většině návštěvníků nevadil, organizátoři jsou
si této skutečnosti vědomi a promítnou ji do svých úvah a plánů pro příští rok.
Pravdou je, že téma letošní Noci vědců – Všemi smysly – bylo
z hlediska atraktivity pro účastníky velmi dobře vybráno. Vždyť pomocí
našich pěti smyslů zkoumáme svět doslova od narození (a vlastně ještě i před
ním!). Kdo by si tedy nechtěl dopřát zážitky
ještě nepoznané? Ať už si návštěvníci trénovali zrak (tajemný 3D oceán, fotky
bez foťáku i bez mobilu, animované filmy, identikace bankovek), zkoušeli hmat
(fidgeting nejen pro děti), testovali čich (smradem jeden druhému
protimyslnosti nečiň), dráždili chuť (ochutnávky koláčů napříč českými zeměmi,
molekulární kuchyně), zkoumali a učili se všemi svými smysly najednou (multismyslová
stimulace Snoezelen, hospodský kvíz, smyslové vnímání u seniorů, hodnocení
smyslů u novorozenců, vnímání pohybu, marketing všemi smysly), dozvídali se o
smyslech umělých (smysly robotů, smysly pro pozorování vesmíru) či si smysly naopak
nechali šálit (virtuální realita, pokusy ve spolupráci s Mendelovým gymnáziem
v Opavě), všichni si večer s vědou a vědci na Slezské univerzitě užili!
Věříme, že k SMYSLUPLNĚ strávenému večeru přispěly i drobné dárky, které
si organizátoři pro návštěvníky připravili, kdy největší ohlas měly Bertíkovy
fazolky, mezi jejichž běžnou sladkou a kyselou ovocnou příchuť organizátoři
přimíchali i příchutě neobvyklé, které opravdu zdatně testovaly odvahu i výdrž
návštěvníků malých i velkých!
Hodnotíme-li letošní Noc vědců, nemůžeme nezmínit také
premiéru nového typu vědeckopopulárního pořadu „Cobykdyby“, který si vymyslel
náš absolvent a režisér Aleš Brunclík. Pozval
do něj jak seriózní vědce z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity (RNDr.
Martin Blaschke, Ph.D., RNDR. Arman Tursunov, Ph.D.), tak youtubery a
influencery, jimž není nic svaté a žádná otázka tabu (Martina Rotu, JaRon Vědátora
Tomáštíka a Jirku Dobrého z Dobré vědět) a právě tento večer odvážně odstartoval
jeho produkci současně online i před živým publikem. Na záznam se můžete podívat zpětně a přihlásíte-li se k odběru novinek, slibujeme, že tento formát
popularizace vědy na pomezí diskuse a show bude za podpory naší univerzity
pokračovat a bude se na co těšit!
Slezská univerzita a její organizátorský tým děkují všem návštěvníkům a slibují, že se i nadále budou snažit plnit výzvu zhuštěnou v jednom dotazníku vepsáním „jste úžasní, jen tak dál“ tím, že více než pochvalu budou tuto zpětnou vazbu vnímat jako svůj závazek vůči veřejnosti.
Více fotografií postupně zveřejníme v naší fotogalerii