Tým experimentální retrogastronomie Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu v čele s Ing. Pavlínou Sonnkovou spolupracuje na přípravě ochutnávky čaje a pečiva v anglickém stylu.
„Tradice pití čaje o páté je spojena s posledními majiteli raduňského zámku – s Blüchery z Wahlstatu. Jejich vazby na anglické prostředí přispěly k tomu, že se tento zvyk dostal i na Raduň. V duchu jejich odkazu přinášíme kousek Anglie i k nám na Opavsko. Podáváme skvělý cejlonský čaj z oblasti Ruhuna. V jeho chuti objevíte sušené fíky a liči. Pro své výrazné tělo je čaj vhodný i v kombinaci s mlékem. K čaji o páté patří vynikající pečivo, ochutnáte máslové sušenky, tzv. shortbread (klasický i typicky skotský) a také plněné košíčky (mince pie),“ uvádí kastelánka Mgr. Marketa Kouřilová v zámecké pozvánce.
Součástí programu jsou soutěže o nejkrásnější šálek, nejkrásnější kostým a o nejlepšího znalce čajů. Výsledky soutěže o nejkrásnější šálek budou vyhlášeny v 18:15. Nejkrásnější kostým bude oceněn v 19:15. Soutěž o nejlepšího znalce čajů bude zahájena v sýpce (návštěvnické centrum) v 20:15 hodin.
Vítěze určí porota, jíž bude předsedat děkanka FPF v Opavě prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Celým programem provází zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie FPF SU v Opavě doc. Mgr. Jiří Siostrzonek, Ph.D.
TEXT: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby