Cílem workshopu bylo nejen nabídnout účastníkům někdy až nezvyklé chuťové zážitky a ukázat jim jejich přípravu bez vymožeností moderní techniky, ale i naznačit nové možnosti prezentace specifického kulinárního dědictví. Zmrzliny a sorbety totiž patří ke skutečným pokladům, jež nám předkové zanechali. Do střední Evropy přišly podle všeho z Itálie a už od barokní doby byly velmi oblíbené zejména ve šlechtické společnosti. Připravovaly se tehdy v mnoha chutích i barvách a vytvářely se z nich takřka umělecké kompozice.
Účastníci měli k dispozici originální recepty na smetanové zmrzliny a sorbety z citrusových šťáv z 18. a 19. století. Při výrobě tradičními postupy mohli použít repliky historického náčiní: džbery na směs ledu a soli, díky níž mohly mražené výrobky kdysi vznikat i v letních měsících, sorbetiéry, speciální porcelánové servírovací nádoby, kovové formy na zmrzlinové bomby s ovocem, rozinkami či piškoty i drobné formičky na barevné sorbety. Po zdlouhavé práci pak byli všichni příjemně překvapeni tvary a zejména výslednými chutěmi „svých“ mražených produktů. Vyvrcholením snažení byla degustace dvou specialit: římského punče (punch àla Romain) z citronového sorbetu, sektu a italského meringue, údajně podávaného na palubě Titanicu, a pečené Aljašky – zmrzlinového kopce překrytého mohutnou sněhovou čepicí, žárem zabarvenou do hněda.
Workshop se konal v Návštěvnickém centru U Vavřince 25. března 2025 v gesci prof. Ireny Korbelářové a Výzkumného centra pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy. Podpořen byl z Programu na podporu strategického řízení vysokých škol.