Projekt podporovaný Moravskoslezským krajem
Podpora rozvoje profesního vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě s přesahem do vzdělávání duálního

Projekt je zaměřen na rozvoj profesně orientovaných studijních programů, které jsou realizovány na Slezské univerzitě v Opavě, a to s přesahem do oblasti duálního vzdělávání a v návaznosti na požadavky trhu práce.

14. března 2019  - exkurze studentů v rakouských termálních lázních Laa an der Thaya  se uskutečnila  dne 14. 3. 2019. Jednalo se o studenty 1. ročníku oboru Lázeňství a turismus v rakouských termálních lázních Laa an der Thaya. Studenty na úvod osobně přivítal ředitel termálních lázní a SILENT SPA pan Mag. Perteneder a poté je vedoucí marketingového oddělení paní Pavla Damm provedla  ubytovací a stravovací částí lázeňského komplexu. Dále měli studenti možnost si prohlédnout konferenční prostory a následně se osobně seznámit s lázeňskou a wellness částí lázeňského komplexu.


5. - 6. prosinec 2018 - studenti 3. ročníku oboru Lázeňství a turismus absolvovali ve dnech 5. - 6. prosince 2018 exkurze v renomovaných pražských hotelích - Terasa u Zlaté studně, Arie, Imperial a Cosmopolitan. Navštívili rovněž Centrálu cestovního ruchu ČR, kde se dozvěděli aktuální informace o činnosti agentury CzechTourism, včetně plánů v oblasti tvorby turistických produktů na rok 2019. V neposlední řadě studenty zaujala také výstava "2x100" připravená k 200. výročí založení Národního muzea a Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava u příležitosti 100. výročí založení společného státu v nově zrekonstruované historické budově Národního muzea či expozice "Retro zima za socíku" v galeii Tančící dům. Studenti měli příležitost strávit dva dny v Praze, vidět zajímavá místa a slyšet odborníky z praxe díky projektu MSK „Podpora rozvoje profesního vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě s přesahem do vzdělávání duálního.“

    

5. listopadu 2018 - navštívili studenti zejména 1. ročníku oboru Lázeňství a turismus Rožnovský pivovar, kde se během komentované prohlídky seznámili s procesem výroby piva v minipivovaru. Dále se přemístili do hotelů Lanterna a Horal ve Velkých Karlovicích, kde se jim věnovali pracovníci všech středisek, která si zároveň měli možnost prohlédnout. Uvedené hotely jsou součástí Resortu Valachy a po celou dobu existence ústavu patří k zařízením, ve kterých studenti absolvují odbornou praxi. Někteří naši bývalí absolventi jsou v současné době zaměstnanci resortu, čímž je naplňován cíl projektu. Více v aktualitách zde.

  

21. listopad 2018 - gastronomický kurz PODZIM V KUCHYNI pro vyučující odborných předmětů středních škol, pod vedením Mgr. Zdeňka Remeše a Mgr. Michala Adama. Kurz je financován z projektu Moravskoslezského kraje Podpora rozvoje profesního vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě s přesahem do vzdělávání duálního. Studenti se spolu s vyučujícími SŠHS a VOŠ v Opavě podíleli na přípravách menu, které zahrnovalo kachní rilettes, dýňové pyré, cizrnu s chillies, koriandrem, sýrem feta, cuketou a pečeným špekem, mořského vlka s kroupovým rizotem či kaštanový dort.

 


14. listopadu 2018 – Gastronomický kurz ZÁKLADY ITALSKÉ KUCHYNĚ pod vedením lektorů Mgr. Zdeňka Remeše a Mgr. Michala Adama si studenti vyzkoušeli přípravu mj. domácích těstovin, risotta, telecího masa či pravého italského pečiva.

  


BABÍ GASTRO FESTIVAL - Dne 21. září 2018 se v prostorách obchodního centra Breda uskutečnil 1. ročník akce s názvem BABÍ GASTRO FESTIVAL, kterého se zúčastnil i Ústav lázeňství, gastronomie a turismu. Studenti a pracovníci ústavu pro návštěvníky festivalu připravili ochutnávku specialit ve středověkém stylu – hovězí paštiky, perníkové omáčky, pučálky a syrné kaše, která se setkala s velmi příznivým ohlasem. Akce se uskutečnila s podporou Moravskoslezského kraje v rámci projektu Podpora rozvoje profesního vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě.

12. září 2018 -  se v prostorách Gastrocentra SU na Hradecké ul. 17 uskutečnila lekce vaření "Moderní trendy přípravy pokrmů". Pavel Sapík - šéfkuchař pražské restaurace Terasa U Zlaté studně, která pravidelně získává ocenění jak od odborné, tak od laické veřejnosti, nadchl  pracovníky a studenty Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu, ale také pedagogy středních škol zaměřených na gastronomii ukázkou přípravy pokrmů s využitím moderních technologií a postupů jako jsou termomix, technika sous-vide či makromolekulární kuchyně. Všichni účastníci kurzu měli možnost pod vedením pana Sapíka "kopírovat" jeho postupy a vlastnoručně připravit velmi chutné a zdravé 4 chodové menu a finger food. Kurz MODERNÍ TRENDY PŘÍPRAVY POKRMŮ pod vedením PAVLA SAPÍKA, šéfkuchaře Restaurace Terasa U Zlaté studně, Praha (aktualita).


  

Kurz je financován z projektu Moravskoslezského kraje Podpora rozvoje profesního vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě s přesahem do vzdělávání duálního.

Kulturní turismus nabídka vzdělávání v oborech Lázeňství a turismus; Historie; Kulturní dědictví v regionální praxi.