Cílem workshopu bylo nejen představit účastníkům aktuální trendy v uvedené oblasti prezentace a popularizace jídla, pití, kuchyně ve smyslu mentálního rámce i praktického umění a stolu ve smyslu sdíleného prostoru a prostředku reprezentace a komunikace, ale zejména vyměnit si vzájemně zkušenosti. Mezi účastníky byli kasteláni českých zámků, odborníci z generálního ředitelství i oblastních pracovišť Národního památkového ústavu, akademici i foodblogeři, tedy všichni, kdo považují jídlo, pití a kulturu stravování za podstatnou součást našeho života a minulosti našich předků a usilují o jejich věrohodné a zajímavé zpřístupnění veřejnosti. Shodli se, že cestu k tomu vidí v modernizaci aktivit kulturně-historických zařízení, zejména státních i privátních šlechtických sídel, a také v inovaci přípravy vysokoškolských studentů z oblasti historie, muzeologie, památkové péče a dalších příbuzných oborů.
Součástí workshopu byla komentovaná prohlídka vybraných prostor hradu Karlštejn a zejména ukázky přípravy pokrmů a nápojů pro zážitkové ochutnávky podle středověkých, renesančních a barokních receptářů. Jejich realizace se ujali členové spolku Mensa nobilium, z. s., reprezentovaného Irenou Rosenbergovou a Richardem Rosenbergem, ve spolupráci s týmem experimentální retrogastronomie z Výzkumného centra pro kulturní dědictví Slezska a střední Evropy pod vedením prof. Ireny Korbelářové.
Obsahově mnohovrstevnaté setkání, podpořené z Programu na podporu strategického řízení vysokých škol, přineslo své ovoce nejen v kontextu probíhajícího interdisciplinárního bádání a projektových aktivit Slezské univerzity a Národního památkového ústavu, ale také v podobě dohody o dalších společných aktivitách, promítajících se do vzdělávání studentů.