Vydali se v nich po stopách pozapomenutých jídelníčků našich předků, a to vskutku napříč staletími a společenskými vrstvami. Vybrané pokrmy poznali prostřednictvím teoretického výkladu a studia dobových receptářů a dalších historických pramenů i díky praktické přípravě a závěrečné degustaci přibližující chuť a vůni.
Nejprve odhalovali tajemství dnes už zapomenutých koláčů. Zelníkem si připomněli venkovské okolí Opavy počátku 20. století. S opavským koláčem, laskominou s pěti druhy nádivek, známou kdysi i ve vídeňském prostředí, se dostali dokonce do 2. poloviny 19. století. Akcí se studenti zapojili do aktivit připomínajících 800. výročí první zmínky o městu Opava a zdařilé výsledky jejich kulinářského umění byly následující den, 20. listopadu 2024, prezentovány ve Slezském zemském muzeu na přednášce věnované Opavské kulinární kultuře.