Šlechtické slavnosti na Raduni

  • Kamila Návratová
  • 26.07.2022
Zážitkovým programem na téma Šlechtické slavnosti na Raduni pokračovala spolupráce projektového týmu NAKI II Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace se Státním zámkem Raduň.
V sobotu 16. 7. 2022 se uskutečnila v příjemném aranžmá raduňské oranžerii, vytvořeném pracovníky zámku v čele s kastelánkou Markétou Kouřilovou, komentovaná degustace inspirovaná receptářem Eleonory Lichnovské z Voštic, roz. Zichy, paní na Hradci nad Moravicí. Připravil ji spolu se studenty historických oborů zkušený tým specialistek na dvorskou  kulturu, stravování a kulinaria Irena Korbelářová, Radmila Dluhošová a Martina Bartoňová za podpory dalších řešitelů projektu. Účastníci se tak mohli  přenést do prostředí zámecké domácnosti 1. poloviny 19. století a vychutnat si čtyřchodové menu, vhodné pro letní měsíce. Tvořily jej silná masový vývar označovaný Schü s parmazánovým chipsem, fašírovaný kohout se smetanou a citronovou kůrou, špikovaná svíčková pečeně na madeiře se šalotkami, s vídeňským pomerančovým křenem a novými brambory, a desert v podobě kávové hranice s karamelizovanými jablky a živými květy.
Akce se konala v rámci dvanáctého ročníku prestižního projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů, v letošním roce na téma Rok šlechtických slavností. 

Realizace zážitkového programu byla podpořena v rámci řešení projektu Zvýšení kvality vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě ve vazbě na potřeby Moravskoslezského kraje.