| Datum od | 11.02.2025 / 17:00 |
| Datum do | 11.02.2025 / 18:00 |
| Celodenní | Ne |
| Pro studenty | Ano |
| Pro veřejnost | Ano |
| Jen pro zvané | Ne |
Ostravské muzeum, Masarykovo nám. 1, Ostrava
O měšťanském stravování můžeme uvažovat jako o fusion kuchyni. Města totiž představovala od svých počátků lokality absorbující a propojující regionální vlivy s méně obvyklými kulturními prvky původem odjinud. Platilo to rovněž o kulinární kultuře, zejména o měšťanské kuchyni. Postupně se vyvinula ve směsici jídel a nápojů, odrážející typické stravovací zvyky okolního venkova, možnosti dané produkcí potravinářských cechů, nabídku dovozového zboží i zprávy o novinkách v přípravě, chuti a konzumaci jídla. Významnou roli při prosazování kulinárních trendů sehrávaly měšťanské elity, které vždy toužily přiblížit se šlechtickým vzorům. Pojďme si měšťanskou kuchyni předmoderní doby představit se zapojením všech smyslů: slovem, obrazem i drobnou degustací.
Kapacita omezená, rezervujte si své místo na: duchonova@ostrmuz.cz
Vstupné: 150 Kč (základní) / 120 Kč (snížené)
ÚHV zve na přednášku.
Popularizace archeologie v muzejním prostředí. Lektor: Mgr. Zbyněk Moravec.
Všichni prváci historie a archeologie jsou vítáni!
Svatý Václav (1929); režie Jan S. Kolár
Přednáška s historičkou Památníku Terezín Mgr. Radanou Rutovou.
Týden Akademie věd ČR je vědecký festival, který zahrnuje přednášky, výstavy, akce na pracovištích, dokumentární filmy, workshopy a mnohé další…