Datum od | 11.02.2025 / 17:00 |
Datum do | 11.02.2025 / 18:00 |
Celodenní | Ne |
Pro studenty | Ano |
Pro veřejnost | Ano |
Jen pro zvané | Ne |
Ostravské muzeum, Masarykovo nám. 1, Ostrava
O měšťanském stravování můžeme uvažovat jako o fusion kuchyni. Města totiž představovala od svých počátků lokality absorbující a propojující regionální vlivy s méně obvyklými kulturními prvky původem odjinud. Platilo to rovněž o kulinární kultuře, zejména o měšťanské kuchyni. Postupně se vyvinula ve směsici jídel a nápojů, odrážející typické stravovací zvyky okolního venkova, možnosti dané produkcí potravinářských cechů, nabídku dovozového zboží i zprávy o novinkách v přípravě, chuti a konzumaci jídla. Významnou roli při prosazování kulinárních trendů sehrávaly měšťanské elity, které vždy toužily přiblížit se šlechtickým vzorům. Pojďme si měšťanskou kuchyni předmoderní doby představit se zapojením všech smyslů: slovem, obrazem i drobnou degustací.
Kapacita omezená, rezervujte si své místo na: duchonova@ostrmuz.cz
Vstupné: 150 Kč (základní) / 120 Kč (snížené)
ÚHV zve na přednášku.
Workshop pro studenty archeologie.
Projekce dokumentárního filmu Jurij Tarča: Železná vůle.
Mezinárodní konference – 6. opavské historické sympozium.
Zveme vás na multižánrový Festival Na cestě, který pořádají studenti oboru Kulturní dramaturgie v divadelní praxi na Filozoficko-přírodovědecké…
Projekce dokumentárního filmu Jurij Tarča: Železná vůle.
Zveme vás na další akci ze série setkávání s akademiky. Tentokrát se potkáme s prorektorem pro strategii a digitalizaci Kamilem Matulou, a to 16.…
GH4 otevírá novou výstavní sezónu výstavou Jany Francové s názvem Ústní podání. Vernisáž výstavy proběhne 14. října v 17.00 hod.
Dům umění v Opavě, Pekařská 12.