Opavská kulinární kultura a její dědictví

  • hlavní
  • 20.11.2024
Stravování, původně jen nezbytný předpoklad přežití člověka a lidské společnosti, se postupem času proměnilo v podstatný prvek kulturní každodennosti, v sociálně i regionálně podmíněnou kuchyni co do podoby a přípravy pokrmů, skladby jídelníčku a způsobu stolování.
Kulinární kultura Opavy, národnostně smíšené slezské zemské metropole, nabývala moderní rysy v průběhu novověku a svého zenitu dosáhla na přelomu 19. a 20. století. Ryze měšťanská kuchyně, usilující kdysi o nápodobu šlechtických zvyklostí, se začala inspirovat vídeňskými vzory, svou pozici ale zcela neztrácely ani lidové, převážně venkovské vlivy opírající se o sezónnost potravinové produkce. Mistři kuchyně i hospodyně už byli v té době zvyklí používat nejen svůj um a zkušenosti, ale také receptáře a příručky; vaření se stalo předmětem školské výuky a konzumace jídla se z prostředí domácností přenesla zčásti do gastronomických podniků. Přednáška podrobněji představí nejen uvedený dlouhodobý proces formování opavské kulinární kultury, ale i některé z pokrmů z dobového jídelníčku, které přetrvaly dodnes, postupně zanikly či byly zapomenuty a dnes je oživujeme jen příležitostně.

Přednáška se koná v rámci projektu Opava jubilejní podpořeného Ministerstvem kultury ČR.

Místo konání: Historická výstavní budova (Komenského 10, Opava).

Další události


  • 15.09.

    Seznamovák SLU

    Studenti Slezské univerzity zvou své nově přijaté spolužáky na třetí ročník Seznamováku SLU, který se uskuteční ve dnech 15. až 18. září 2025 v…


  • 16.07.

    SUper Stage na Colours of Ostrava 2025

    Chystáte se na Colours of Ostrava 2025 nebo na jeho diskuzní fórum Meltingpot? My tam opět budeme také! Každý festivalový den od středy 16. 7. do…

Všechny události