Kulinární kultura Opavy, národnostně smíšené slezské zemské metropole, nabývala moderní rysy v průběhu novověku a svého zenitu dosáhla na přelomu 19. a 20. století. Ryze měšťanská kuchyně, usilující kdysi o nápodobu šlechtických zvyklostí, se začala inspirovat vídeňskými vzory, svou pozici ale zcela neztrácely ani lidové, převážně venkovské vlivy opírající se o sezónnost potravinové produkce. Mistři kuchyně i hospodyně už byli v té době zvyklí používat nejen svůj um a zkušenosti, ale také receptáře a příručky; vaření se stalo předmětem školské výuky a konzumace jídla se z prostředí domácností přenesla zčásti do gastronomických podniků. Přednáška podrobněji představí nejen uvedený dlouhodobý proces formování opavské kulinární kultury, ale i některé z pokrmů z dobového jídelníčku, které přetrvaly dodnes, postupně zanikly či byly zapomenuty a dnes je oživujeme jen příležitostně.
Přednáška se koná v rámci projektu Opava jubilejní podpořeného Ministerstvem kultury ČR.
Místo konání: Historická výstavní budova (Komenského 10, Opava).