• Petr Janík
  • ulgat
  • 15.02.2019
  • Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  • Staženo dne 15.03.2019

Výběrové řízení na pracovní stáž Erasmus+ pro letní semestr 2018/2019

Ústav lázeňství, gastronomie a turismu pořádá mimořádné výběrové řízení na pracovní pobyt Erasmus+ pro letní semestr 2018/2019.
  • Petr Janík
  • ulgat
  • 03.02.2019
  • Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  • Staženo dne 03.04.2019

Praxe ve Skotsku

Milí studenti, pokud uvažujete o pracovní stáži ve Skotsku, máte poslední možnost přihlásit se k osobním pohovorům, které se uskuteční dne 28. 2. 2019 v čase 8.30 - 11.30 h v zasedací místnosti na Hradecké ulici (1. patro, dv. č. 107).
  • Petr Janík
  • ulgat
  • 22.01.2019
  • Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  • Staženo dne 14.02.2019

SZZ pro akademický rok 2018/19

Dne 14. února 2019, proběhnou SZZk v Gastrocentru (Hradecká ul. č. 17 v Opavě). Začátek SZZk v 10:00 hodin. Studenti se dostaví v 9:30 hodin.
  • Petr Janík
  • ulgat
  • 17.01.2019
  • Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  • Staženo dne 17.03.2019

Den otevřených dveří na ÚLGATu

V rámci Dne otevřených dveří, který se konal 16. 1. 2019, navštívilo prostory Gastronomického centra celkem 25 potencionálních uchazečů o studium oboru Lázeňství a turismus. Pracovníci Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu připravili pro studenty maturitních ročníků středních škol program, jehož součástí byla mj. ukázková přednáška docenta Plesníka "(Ne)tradiční cestování. Studenti byli seznámeni s oborem a shlédli ukázky praktických výstupů realizovaných při výuce, průběžně pokládali dotazy ve vazbě na studium. Většina uchazečů odcházela s tím, že se dostaví k přijímacím zkouškám.
  • Petr Janík
  • ulgat
  • 15.01.2019
  • Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  • Staženo dne 15.04.2019

Exkurze studentů v renomovaných pražských hotelích - Terasa u Zlaté studně, Arie, Imperial a Cosmopolitan

Studenti 3. ročníku oboru Lázeňství a turismus absolvovali ve dnech 5. - 6. prosince 2018 exkurze v renomovaných pražských hotelích - Terasa u Zlaté studně, Arie, Imperial a Cosmopolitan. Navštívili rovněž Centrálu cestovního ruchu ČR, kde se dozvěděli aktuální informace o činnosti agentury CzechTourism, včetně plánů v oblasti tvorby turistických produktů na rok 2019. V neposlední řadě studenty zaujala také výstava "2x100" připravená k 200. výročí založení Národního muzea a Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava u příležitosti 100. výročí založení společného státu v nově zrekonstruované historické budově Národního muzea či expozice "Retro zima za socíku" v galeii Tančící dům. Studenti měli příležitost strávit dva dny v Praze, vidět zajímavá místa a slyšet odborníky z praxe díky projektu MSK „Podpora rozvoje profesního vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě s přesahem do vzdělávání duálního.“
  • Petr Janík
  • ulgat
  • 17.12.2018
  • Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  • Staženo dne 17.03.2019

Na Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu je při zajišťování výuky studentů výrazným přínosem také odborník na slovo vzatý, Ing. Michal Motyčka, Ph.D.

Pod jeho profesionálním vedením se  Restaurace Terasa U Zlaté studně v Praze letos již po třetí umístila na první příčce v Maurerově výběru nejlepších restaurací "Grand Restaurant". V hodnocení "Travelers Choice" se umístila na 4.příčce a dostala se tak celkově do Top 10 v České republice, při udělování letošních cen  "Nejlepší restaurace" společnosti "TopLife Czech", jejíž projekt vychází z myšlenky objektivního a opakovatelného měření a určení kvality služeb v restauracích, si odnesla celkem  tři lvy. Hodnocení je založeno na detailně propracované metodice, která je základem nezpochybnitelné objektivity výsledné známky. Hodnotitelé pocházející z řad náročných klientů nejlepších restaurací v tuzemsku i zahraničí opakovaně navštěvují všechny hodnocené podniky a komplexně se vyjadřují k jednotlivým kategoriím i podkategoriím.
  • Petr Janík
  • ulgat
  • 13.12.2018
  • Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  • Staženo dne 13.02.2019

Po stopách slavných osobností Opavy se studenty Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu

Pro žáky pátých tříd základní školy Otická připravily studentky 3. ročníku Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu netradiční procházku Opavou. S historií města a jejími slavnými osobnostmi se žáci seznámili hravou formou a s využitím mobilních technologií. Nejprve se prošli „Křížem krážem staletími“ prostřednictvím questingové hledačky a poté si zahráli geolokační hru „Opavou s Joy Adamsonovou“. Žáci tak měli možnost dozvědět se o svém městě řadu nových a zajímavých informací a studenti si v praxi vyzkoušeli své průvodcovské dovednosti.
  • Petr Janík
  • ulgat
  • 13.12.2018
  • Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  • Staženo dne 13.03.2019

Studenti Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu připravili předvánoční program pro děti mateřských škol

Studenti druhého ročníku Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu připravili v rámci předmětu Metodika průvodcovské činnosti předvánoční programy pod názvem „Vánoce přicházejí“ pro děti mateřských škol v Opavě (MŠ Havlíčkova a MŠ Pekařská), Krnově a Starém Městě u Frýdku-Místku. V rámci programu se děti hravou formou seznámily s vánočními tradicemi, naučily se nové vánoční koledy, ve vánočních dílnách ozdobily perníčky a vyrobily vánoční dekorace. Na závěr animačního programu byly děti odměněny malými předvánočními dárky, které pro mě studenti připravili. V praxi tak měli studenti možnost si vyzkoušet přípravu animačního programu pro skupinu dětí ve věku 3 – 6 let.
  • Petr Janík
  • ulgat
  • 12.12.2018
  • Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  • Staženo dne 13.03.2019

Studenti Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu připravili „Mikulášský den“ pro malé sportovce

Studenti Ústavu lázeňství, gastronomie a turismu připravili ve spolupráci s trenéry basketbalových týmů „Flames“ a „NH Ostrava“ animační program pro děti ve věku od 5 do 11 let. Akce, které se zúčastnilo 140 dětí, se konala v neděli 2. prosince 2018 v hale Tatran v Ostravě. Program byl zahájen projížďkou v limuzíně a poté pokračoval ve sportovní hale, kde bylo připraveno celkem 21 stanovišť. Děti si mohly vyzkoušet různé pohybové aktivity a zároveň se dobře pobavit. Překvapením pro malé sportovce byla show a autogramiáda profesionálních basketbalistů. Sportovně-zábavné odpoledne bylo zakončeno příchodem Mikuláše, čertů, andělů a rozdáváním mikulášské nadílky.
  • Petr Janík
  • ulgat
  • 02.12.2018
  • Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  • Staženo dne 02.02.2019

Gastronomické kurzy v rámci Podpory rozvoje profesního vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě

Slezská univerzita v Opavě, Ústav lázeňství, gastronomie a turismu, připravil pro své studenty v rámci projektu „Podpora rozvoje profesního vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě s přesahem do vzdělávání duálního“, gastronomické kurzy. První kurz se konal 14. 11. 2018. a byl na téma "Základy italské kuchyně". Pod vedením lektorů SLU Mgr. Michala Adama a Mgr. Zdeňka Remeše si studenti vyzkoušeli přípravu mj. domácích těstovin, risotta, telecího masa či pravého italského pečiva. Druhý kurz v rámci projektu MSK se v našem Gastrocentru konal 21. 11. 2018 na téma "Podzim v kuchyni". Studenti se spolu s vyučujícími na SŠHS a VOŠ v Opavě podíleli na přípravách menu, které zahrnovalo kachní rilettes, dýňové pyré, cizrnu s chillies, koriandrem, sýrem feta, cuketou a pečeným špekem, mořského vlka s kroupovým rizotem či kaštanový dort.