Naše studentky slavily úspěch na Českých akademických hrách 2021

  • Petr Korviny
  • 03.12.2021
České akademické hry jsou tradiční multisportovní událostí, ve které měří síly zástupci jednotlivých vysokých škol v tuzemsku. Každý rok tuto událost pořádá ve spolupráci s Českou asociací univerzitního sportu (ČAUS) některá ze škol. Začátkem září se této pocty dočkala Univerzita Palackého v Olomouci. Naše studentky Kristýna Štefcová a Veronika Siebeltová nejely do hanácké metropole jen na výlet, ale odvezly si krásná umístění.

Autor: Jakub Plaskura

Kdo sleduje sportovní dění na Slezské univerzitě, pro toho není jméno Kristýny Štefcové neznámou. Kristýna je studentkou angličtiny a němčiny na SU a téměř se železnou pravidelností reprezentuje Slezskou univerzitu na různých kláních. České akademické hry 2021 nebyly výjimkou. Její disciplínou zaslíbenou je stolní tenis. Kristýna si vedla v Olomouci výborně a vybojovala rovnou dvě umístění na stupních vítězů. Ze třetího místa se radovala ve dvouhře a po boku Martina Koblížka z Univerzity Hradec Králové dokráčela dokonce pro pomyslné stříbro ve smíšené čtyřhře. Povedl se jí tak husarský kousek, když zopakovala umístění ve dvouhře i mixu z her v roce 2019.

Kristýna Štefcová je úspěšnou stolní tenistkou (Foto: J. Brychta) Kristýna Štefcová je úspěšnou stolní tenistkou (Foto: J. Brychta)
Veronika Siebeltová je velkou sportovní nadějí ( Zdroj: archiv V. Siebeltové) Veronika Siebeltová je velkou sportovní nadějí ( Zdroj: archiv V. Siebeltové)

Veronika Siebeltová je pro změnu nová krev vysokoškolského sportu na Slezské univerzitě. Přestoupila na SU až v rámci navazujícího studia a na Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné se věnuje studiu marketingu. Veronika obsadila na Českých akademických hrách 2021 krásné čtvrté místo v běhu na 3 000 m. Její nejsilnější disciplínou je závod na 3 000 m steeplechase, který se vyznačuje několika překážkami na trati, jež závodnice musejí přeskočit a pokračovat v běhu dál. V tzv. „stýplu“ letos Veronika Siebeltová získala stříbrnou medaili na Mistrovství České republiky mezi profesionály. Startovala tak na MČR ve stejný den jako další skvělí čeští atleti Jan Kudlička, Petr Svoboda či Lada Vondrová.

Veroniko, věnuješ se běhu. Laik nepolíben atletikou by však mohl tápat. Které z distancí nejvíce holduješ?

Moje nejsilnější a nejoblíbenější disciplína je 3000 m překážek. Na ní jsem letos získala 2. místo na Mistrovství České republiky v kategorii žen. "Stýplu" se věnuji nejvíce, získala jsem na něm také několik titulů a medailí z Mistrovství České republiky. Jinak v rámci rychlostní přípravy běhám závody na 800 i 1500 m. Ale také nějaké vytrvalostní disciplíny – 5 000 m, 10 000 m a silniční závody.

Co pro tebe atletika znamená?

Atletika je pro mě moc důležitá. Věnuju se jí od 8 let. Zkoušela jsem všechny atletické disciplíny a v 16 letech jsem začala trénovat. Takže díky všem disciplínám, které jsem vyzkoušela, vím, co to obnáší a můžu své zkušenosti předávat dále dětem. V oddílu pořádáme i závody, takže pomáhám i s organizačním zajištěním. Je toho zkrátka hodně, ale všechno k tomu patří a baví mě to. 

Jak vnímáš speciální program SU na podporu studentů sportovců?

Speciální program SU je velmi zajímavý a určitě výborný pro všechny sportovce. Sport totiž není jen o samotném tréninku, ale také o regeneraci, fyzioterapii, kompenzačním cvičení apod., takže program je určitě přínosný pro všechny sportovce a velice ho vítám.

Oběma našim studentkám gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů na poli stuidjním i sportovním.