Restaurace, hotely a nejrůznější stravovací zařízení
koronavirus odřízl od všech příjmů. Přinášíme vám pohled pedagoga Ústavu
lázeňství, gastronomie a turismu Mgr. Alexandra Burdy.
Dokážete jako
odborník na gastronomii a její provozy odhadnout, jaké množství (procento)
restauračních provozů bude muset kvůli dopadům spojených s pandemií ukončit
svůj provoz?
Lišit se to bude
především dle alokace. Nejrizikovější jsou hotely, luxusní restaurace a podniky
přímo závislé na cestovním ruchu. Posílí to franchisingové řetězce. Získají
levná bistra, fastfoody, delivery a ubytování na chatách a chalupách. Myslím,
že ukončení provozu se bude týkat až 10 %, ale prakticky půjde jen u 5 %
provozů o změnu majitele. Vycházím z optimistického předpokladu, že hotel je
obvykle vlastněný větší a stabilnější společností. Krach se týká především těch
jednotek, kde lidé řešili vlastní zaměstnanost a jejich finanční rezervy jsou
řádově v týdnech. Na druhou stranu už si na svou práci zvykli, obvykle nic
jiného neumí a těžko se nechají zaměstnat. Takže po odmlce, zadlužení se,
změnám provozovny atd. budou do dvou let bojovat ve svém oboru dále.
Dalo se v souvislosti
s pandemií ve vládních opatřeních týkajících se gastronomických provozů udělat
něco jinak – lépe?
Největším nepřítelem
rozhodnutí je nerozhodnost a nejasné informace. Většině podnikatelů by pomohlo
říct, zavřete, propusťte, odpočiňte si a začněte znovu třeba až za půl roku.
Držet zaměstnance a dávat jim část platu kdovíjak dlouho je nejsilnějším
negativním a na kolena srážejícím faktorem. Platit nájem, energie, leasing atd.
je už jenom třeba 20% nákladů.
Za sebe musím říct, že tvrdé rozhodnutí zavřít provozy a zavřít hranice
oceňuji. Život je nad tržby a pochybné zisky. Příspěvek živnostníkům 25 tisíc?
Kdyby nebyl přímo nespravedlivý, byl by úsměvný.
A věříte, že se po
rozvolnění dosavadních opatření do restaurací vrátí v obvyklých počtech hosté
nebo si myslíte, že návštěvnost ovlivní obavy z dalšího možného vývoje
pandemie?
Návštěvnost restaurací
se výrazně sníží. Osobně jsem do tržeb zakalkuloval obrat na ubytování nižší o
85%, obrat na stravování o 40%. Nejméně pocítí ztrátu "nálevny" s
klientelou, která už ztratila téměř vše, kromě kamarádů z mokré čtvrti a chuti
na ethanol.
Jestli nám koronavirus přinesl něco pozitivního, je to
pocit, že jsou mezi námi lidé, kteří pomáhají nezištně druhým. Mezi ně se řadí
i sekretářka z útvaru děkana FPF Gabriela Tammeová, která šije roušky
nejen pro své blízké.
„Prasklo“ na Vás, že
jste iniciátorkou nabídky zhotovení roušek, které zaměstnanci FPF nabízeli
potřebným zdarma. Jak jste na tento nápad přišla, kolik lidí se do šití na FPF
zapojilo a kolik roušek jste doposud zhotovili?
Já nevím, jestli jsem
tak úplně iniciátorkou nápadu šití roušek, to asi vzniklo spontánně a
kolektivně - mluvilo se o tom delší dobu, než došlo k realizaci. Přesně nevím,
kolik nás šilo, ale krabice s rouškami u vrátnice byla a je pořád doplňována.
Já osobně jsem jich ušila 155 a pořád ještě "došívám".
Jak veřejnost tuto
iniciativu přijala? Víte, která skupina obyvatel tuto nabídku nejvíce využila?
Roušky využívají
zaměstnanci FPF - zvlášť někteří pánové nemají nikoho, kdo by jim roušku ušil -
a část jich byla doručena do Vily (domov pro seniory) na Vančurově ul. Vila
Vančurova proto, že jsem koncem roku coby Ježíškovo vnouče chtěla darovat jedné
z klientek návštěvu kadeřníka, jenomže z důvodu její nemoci nebylo možno
dárek realizovat. Napadlo mě v této těžké době do Vily zavolat a zeptat se,
jestli potřebují roušky. Nadšeně souhlasili, a tak jsem našila vzory vhodné pro
babičky a dědečky a něco přidala i od ostatních "šiček" z FPF. Do
vily jsem doručila krabici s 55 rouškami.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zajímá nás také názor studentů. Jak prožívají omezení pohybu
a je lepší studovat doma? Oslovili jsme slovenskou studentku Ruženu Hradskou
z Matematického ústavu, která nouzový stav tráví v Opavě.
Jak zvládáš
samostudium a přípravu na zkoušky v krizové době?
Samoštúdium zvládam
v pohode. Z ústavu nám posielajú materiály, upozorňujú na to, čo je
důležité. Teraz bola aj online přednáška.
Co ti dala a vzala
tato mimořádná situace?
Mne osobne bere
karanténa možnosť ísť domov a dáva mi priestor na nové koníčky, s ktorými
som predtým nikdy nezačala.