Nový článek o finanční odolnosti masného průmyslu během pandemie

  • Lenka Přečková
  • 08.09.2025
Právě byl publikován článek „Meat producers during the COVID-19 pandemic: heterogeneous measures to protect financial performance“, jehož autory jsou Petra Růčková a Tomáš Heryán z naší katedry ve spolupráci s Martinou Novotnou a Petrem Gurným z Katedry financí Ekonomické fakulty VŠB – Technické univerzity Ostrava. Článek vyšel v renomovaném časopise Agricultural Finance Review, který je vydáván v britském nakladatelství Emerald Publishing.

Cílem článku je vyzkoumat, jak se středně velcí producenti masa v Evropské unii vyrovnali s finančními výzvami pandemie COVID-19. Zaměřuje se na roli likvidity, obchodního úvěru a kapitálové struktury při udržení finanční stability. Autoři analyzovali rozsáhlý soubor dat zhruba 2 200 podniků s využitím pokročilé metody heterogenní difference-in-differences.

Z výsledků vyplývá, že podniky s vyšším podílem vlastního kapitálu a dostatečnou likviditou (quick ratio nad 1,5) byly výrazně odolnější a dokázaly si udržet ziskovost i během krize. Naopak firmy s nižší likviditou a vyšší závislostí na dluhu čelily vážným problémům. Studie také ukazuje, že delší doba splatnosti obchodních úvěrů mohla při příznivé likviditě zlepšit návratnost aktiv, avšak jejich nadměrné využívání často snižovalo prodejní marže.

Hlavním přínosem článku je inovativní aplikace pokročilých ekonometrických metod na data z oblasti agrárního byznysu. Studie přináší nové poznatky o tom, jak likvidita a kapitálová struktura pomáhají podnikům zvládat krize. Výsledky jsou cenným vodítkem pro manažery i tvůrce politik a zdůrazňují význam pečlivého řízení likvidity a strategického využívání obchodních úvěrů v období nejistoty.