Profil ústavu
Ústav lázeňství, gastronomie a turismu zajišťuje výuku bakalářského studijního oboru Lázeňství a turismus v sídle Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě, a to v souladu se studijním plánem dle platné akreditace. Jedná se o profesní bakalářský obor, jehož hlavním posláním je výchova kvalifikovaných absolventů, uplatňujících se v oblasti ubytovacích a stravovacích služeb a realizace volnočasových aktivit zejména v lázeňství a turismu.
Odborná výuka je zaměřena dle studijního programu na gastronomii, hotelnictví a turismus, přičemž patřičná pozornost je věnována rovněž problematice lázeňství. Pro výuku odborných předmětů je využíváno Gastronomické centrum. Získané teoretické znalosti a praktické dovednosti studentů jsou prověřeny v rámci odborných praxí, realizovaných zejména v lázeňských a rekreačních zařízeních, v cestovních kancelářích, cestovních agenturách a turistických informačních centrech.
Úkolem ústavu je zajistit kvalitní profesní přípravu budoucích pracovníků ve studovaném oboru tak, aby byli schopni naplnit požadavky trhu práce a byli připraveni na stále rostoucí nároky lázeňské klientely i účastníků cestovního ruchu.
Další pracoviště ústavu
Informace pro studenty
Aktuality
- Kuchyně a kultura stolování na středověkých knížecích dvorech v Opavě a Ratiboři, 31. 01. 2018
- Veletrh cestovního ruchu a gastronomie ITF Slovakiatour a Danubius Gastro, 30. 01. 2018
- Den otevřených dveří a přednáška pro pracovníky ÚLGATu, 19. 01. 2018
- Informace k SZZk únor 2018, 12. 01. 2018
- Kuchyně a kultura stolování na středověkých knížecích dvorech v Opavě a Ratiboři, 11. 01. 2018
- Uskutečnila se první pracovní schůzka týmu projektu "Kuchyně a kultura stolování na středověkých knížecích dvorech v Opavě a Ratiboři" (reg. číslo CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_013/0001140) , 01. 11. 2017
- Výběrové řízení na studentské pobyty Erasmus+ pro letní semestr 2017/2018, 26. 10. 2017
- Státní závěrečné zkoušky květen 2017, 04. 05. 2017
- 4. ročník DNE KARIÉRY SU v OPAVĚ, 14. 03. 2017
- Erasmus přihlášky Turecko, Slovensko, 01. 03. 2017
- Připravujeme 6. ročník mezinárodní vědecké konference, 08. 02. 2017
- ULGAT se opět účastní na přípravě a organizaci zahájení turistické sezóny v Opavském Slezsku, 08. 02. 2017
- Praktická výuka předmětu Nápojová kultura I, 08. 02. 2017
- Státní závěrečné zkoušky – únor 2017, 31. 01. 2017
- Programy Vzdělávací nadace Jana Husa pro rok 2017, 17. 01. 2017
- Kurz vaření italské kuchyně, 05. 01. 2017
- Pavol Plesník vás provede Norskem, 30. 11. 2016
- Erasmus - výběrové řízení na zahraniční pobyt pro letní semestr - akademický rok 2016/17, 18. 10. 2016
- Mezinárodní kuchařský workshop, 04. 07. 2016
- Státní závěrečné zkoušky – květen 2016, 26. 05. 2016
- Ochutnejte Srí Lanku, 17. 05. 2016
- BBQ párty, 13. 05. 2016
- Zahraniční průvodcovský zájezd – Rakousko, Slovinsko, Itálie, 10. 05. 2016
- Otevírání turistické sezóny – Opavské Slezsko, 09. 05. 2016
- Rostlinná strava není jen salát, 04. 05. 2016
- Týden Slezské kuchyně, 01. 05. 2016
- ZAPOMENUTÉ POTRAVINY SLEZSKÉ KUCHYNĚ, aneb když nebylo na maso, 18. 04. 2016
- Erasmus - výběrové řízení na zahraniční pobyt – II. kolo, 12. 04. 2016
- Erasmus - výběrové řízení na zahraniční pobyt 2016, 07. 04. 2016
- Island – země rozmanitá a plná nedotčené přírodní krásy, 24. 03. 2016
- Je hmyz stravou budoucnosti?, 11. 03. 2016
- Tuzemský průvodcovský zájezd , 30. 11. 2015
- Jídlo za cenu procházky přírodou, 30. 11. 2015
- Vánoce v červnu?, 25. 06. 2015
- Lichtenštejnský kníže a vévoda opavský a krnovský Hans Adam II. navštívil také naše gastrocentrum, 05. 06. 2015
- Státní závěrečné zkoušky studentů oboru Lázeňství a turismus, 04. 06. 2015
- CZECH YOUTH HOSTEL ASSOCIATION, 31. 03. 2015
- Erasmus - výběrové řízení na zahraniční pobyt, 24. 03. 2015