Středověká gastronomie v lifestylovém magazínu na ČT3

  • Kamila Návratová
  • 06.04.2020
Hostem lifestylového magazínu Život na třetí, vysílaného na nově zřízeném programu Česká televize 3 a určeného v době koronavirové epidemie seniorům, byla o právě uplynulém víkendu Irena Korbelářová, historička a děkanka fakulty.
Díky dlouholetému výzkumu dějin stravování a kulinární kultury, aktuálně podpořeném projektem z programu výzkumu národní a kulturní identity Kulinární kultura českých zemích: paměť, prezentace a edukace, mohla představit zajímavosti ze středověké gastronomie, konkrétně ze stravování ve všedních a postních dnech (sobota 4. dubna) a o nedělích a svátcích (neděle 5. dubna). Dotkla se nejen skladby jídelníčku a zvyklostí při stolování v atraktivním prostředí šlechtických dvorů, ale také v měšťanských rodinách a prostých venkovských domácnostech. Upozornila na významné zastoupení obilných kaší, placek, luštěninových pokrmů, na roztodivné jíchy a dušeniny se zeleninou či masem, rituální pečivo, postní pučálku i bobří ocasy. Prof. Korbelářová popsala v rozhovorech bohaté několikachodové hostiny urozených strávníků s hovězími a zvěřinovými pečeněmi a dovozovým vínem, ale také dnes nezvyklý způsob stolování, kdy vidličky nahrazoval speciální způsob jídla rukou, s prsty „do štipce“. V rozhovoru, provázeném dobovými ilustracemi, nechyběla ani připomínka, že univerzitní tým zpřístupňuje poznatky z dějin gastronomie prostřednictvím výstav, publikací i zážitkových akcí pro veřejnost.