Opavský kongres 1820 a kulinární dědictví

  • Kamila Návratová
  • 20.02.2020
Studentský seminář se zaměřením na retrogastronomii zahájil sérii kulturně-historických odborných i zážitkových akcí, které Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě připravuje v letošním roce k připomenutí 200. výročí tzv. Opavského kongresu.
    Jednalo se o politická jednání Svaté aliance konaná na pozvání rakouského císaře Františka I. a pod vedením kancléře Metternicha ve slezské metropoli Opavě v říjnu až prosinci 1820. 
    Tým studentů oboru Kulturní dědictví v regionální praxi pod vedením Mgr. Martiny Kahánkovém s odbornou supervizí prof. Ireny Korbelářové, prof. Rudolfa Žáčka a dr. Radmily Dluhošové se v teoretické části věnoval politickým a kulturním souvislostem a seznámení s Opavou jakožto hostitelským městem kongresu. Hlavní náplní praktické části semináře byla prezentace dobového menu. Všechny pokrmy byly inspirovány jídelníčky z Vídeňského kongresu (1815) a připraveny podle receptů z 1. poloviny 19. století. Součástí byly ukázky dobového stolování, hudby a tance a také odívání. Odborná složka semináře byla připravena v rámci projektu NAKI II Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace, gastronomická složka s podporou projektu Zvýšení kvality vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě ve vazbě na potřeby MSK.