Jednalo se o politická jednání Svaté aliance konaná na pozvání rakouského císaře Františka I. a pod vedením kancléře Metternicha ve slezské metropoli Opavě v říjnu až prosinci 1820.
Tým studentů oboru Kulturní dědictví v regionální praxi pod vedením Mgr. Martiny Kahánkovém s odbornou supervizí prof. Ireny Korbelářové, prof. Rudolfa Žáčka a dr. Radmily Dluhošové se v teoretické části věnoval politickým a kulturním souvislostem a seznámení s Opavou jakožto hostitelským městem kongresu. Hlavní náplní praktické části semináře byla prezentace dobového menu. Všechny pokrmy byly inspirovány jídelníčky z Vídeňského kongresu (1815) a připraveny podle receptů z 1. poloviny 19. století. Součástí byly ukázky dobového stolování, hudby a tance a také odívání. Odborná složka semináře byla připravena v rámci projektu NAKI II Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace, gastronomická složka s podporou projektu Zvýšení kvality vzdělávání na Slezské univerzitě v Opavě ve vazbě na potřeby MSK.