Tým experimentální retrogastronomie připravil na zámeckém Posvícení přednášku s ochutnávkou

  • Lenka Čápová
  • 02.10.2019
Na pozvání kastelánky Státního zámku Raduň Mgr. Markety Kouřilové představil tým experimentální retrogastronomie Filozoficko -přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě své znalosti a dovednosti v rámci akce V zámku a podzámčí: Posvícení.

Termín konání akce ­ - 28. září 2019 - nebyl zvolen náhodně: účastníci si jí připomněli nejen Den české státnosti, ale rovněž Svatováclavské posvícení, spojené s obdobím Československa. Přednáška doc. Petra Kozáka se zaměřila na posvícení jako jeden z nejvýznamnějších svátků spojujících církevní a světské tradice a také na pokrmy, které byly v této době podávány v lidovém i šlechtickém prostředí.

Akce se konala v nově rekonstruované zámecké sýpce a takřka čtyři desítky návštěvníků mohly v rámci přednášky ochutnat speciality inspirované kuchařskou knihou kněžny Eleonory Lichnovské (1795–1873), paní v Hradci nad Moravicí. Podával se masový rosol se „známou“ omáčkou, roštěná pečeně ve smetanové omáčce a „české koláče“ připravené originálně podle kněžniny receptury.

Podle slov Prof. PhDr. Ireny Korbelářové, Dr., pod jejímž vedením se akce za FPF konala, hodnotili přítomní účinkování týmu experimentální retrogastronomie velmi pochvalně a dotazovali se, kdy bude podobnou událost opakovat.

Přednáška s ochutnávkou byly připraveny v rámci projektu DG18P02OVV067 (Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace) řešeného v rámci Programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje NAKI II.

TEXT připravila: Zuzana Urbánková/Centrum multimediální tvorby

FOTO: Archiv FPF a Státního zámku Raduň