Prázdninové akce v Raduni

  • Kamila Návratová
  • 22.09.2020
Tým experimentální retro-gastronomie Filozoficko-přírodovědecké fakulty pod metodickým vedením prof.. Ireny Korbelářové, ani o prázdninách nezahálel.

Na základě dosavadních výsledků výzkumu v rámci projektu NAKI II Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace připravil ve spolupráci s pracovníky Státního zámku Raduň v čele s kastelánkou Mgr. Kouřilovou dvě prezentačně edukační akce v rámci historického cyklu Čtvero ročních období. Nejprve se 11. července 2020 uskutečnila v zámecké sýpce přednáška se zážitkovou degustací s letním menu inspirovaným recepty obsaženými v kuchařské knize vydávané v bylinkářské příručce Freywillig aufgesprungener Granat-Apffel Eleonory Marie Rozálie z Eggenberku, vnučkou Karla I., prvního opavského knížete z rodu Lichtenštejnů, a dochovanými menu v jejich rodovém archivu. Servírována byla svíčková pečeně na znojemský způsob. Nadívané kuřátko či meruňkové  variace. V rámci hradozámecké noci se uskutečnila dne  29. srpna  přednáška s ochutnávkou podzimního menu vycházejícího z receptů rukopisné kuchařské knihy používané v domácnosti kněžny Eleonory Lichnovské, roz. Zichy v polovině 19. století. Připomenuty byly  speciality z ryb  karamelizovanými jablky, telecí ve smetanovém sosu či jablečná huspenina. Podvečerní prezentace v zámecké oranžerií se zúčastnilo na 150 zájemců o kulinární historii, kterým kulinární zážitky zprostředkovali členové projektového týmu doc. Kozák, Dr. Dluhošová a Ing. Stuchlíková s podporou studentů.